Educă-te, ca să mă educi!

In Uncategorized by Georgiana SpataruLeave a Comment

Multi dintre părinții de astazi, caută să ofere copiilor lor modele de educație cuprinzătoare: limbi străine, instrumente muzicale, ore de sport si diversitate educațională cât mai generoasă.

Mai puțin prietenos zicem că este sistemul educational de  la noi și astfel, provocări nenumărate pentru părinți. Împărțiți între programul impus de școală, after-school’uri, ore de tot felul și activități multiple, noi, părinții, părem surprinși la gândul că sistemul de educație de la noi este făcut însă, de noi: de părinții, bunicii noștri, de vecinii de cartier și străbunicii lor și în cele din urmă, acceptat tacit de noi înșine. Noi, părinții copiilor educați cu atâta  efort, așteptând ca profesorii să ofere educație, sistemul școlar să performeze, cadrul social să genereze valoare pentru pruncii noștri dotați cu atâtea Cunoștințe, abilitați și atitudini, uităm că de fapt, cei care îi educă, suntem noi! Noi, care ne înjurăm în trafic, care ne îmbrâncim la intrarea în cinema; noi, care vorbim disprețuitor despre alți oameni, noi, care căutăm pe Google cine a scris Eliada, noi, care promitem lucruri pe care nu le mai facem, care bem “doar un pahar” înainte de a urca la volan, noi, mama și tata, care ne purtăm zâmbetele mai mult când ieșim din casă și mai puțin în familie, noi, care vorbim disprețuitor despre părinții noștri – bunicii lor, noi, care devenim de nerecunoscut fără telefonul din fața ochilor, NOI…

Noi înșine, părinți, bunici, medici sau șoferi de taxi, politicieni sau #rezistenți, educăm tinerii acestei lumi, prin lipsa noastră de atenție față de ce are celălat de spus, prin datul cu părerea fără a cunoaște, prin bârfă, prin a da vina pe ceilalți, prin a rămâne înglodat în propriile stereotipuri, prin lipsa de citit și hrană spirituală, prin ură, parvenitism și invidie. Prin frică!

Dorind să le oferim lor ceea ce noi nu am avut parte, în loc să ne oferim nouă mai întâi ce ne lipsește, vom fi răspunzători pentru generația formei fără fond și vom hrăni o “educație” care crește orgolii, separare, frică, boală și durere! “Educă-te, înainte să mă educi!”, aș fi vrut să zic în locul tuturor copiilor din lume, căci vocea lor devine ori prea stridentă, imitând furia noastră, ori mută, estompată de “educația” noastră.

Leave a Comment