Retreat de Regăsire a Sinelui în Bhutan, Regatul Fericirii

 

În timp ce lumea intreagă este măcinată de crize și războaie, în timp ce marea majoritate a pământenilor se zbate să suprviețuiască într-o lume, ce a deraiat complet de la normalitate, undeva,sus, pe coastele Munților ce ating Cerul, locuiesc fericiții supuși ai Regelui-Dragon, din Regatul Dragonului-Tunet.  Nu, nu e un început de poveste!…
Regatul Bhutan este unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Terra. Este un regat mic, situat între India și China, pe versantul sudic al marelui Masiv Himalayan. În funcție de altitudine, Bhutanul are mai multe zone climaterice – de la montană la subtropicală. Butanezii își denumesc regatul Druk Youl sau Druk Cenden (țara dragonului ce stăpânește tunetul). Multe milenii la rând țara a fost perfect izolată de lumea exterioară de către masivul Himalaya. ceea ce a permis păstrarea nealterată a unei culturi autentice, unice și fascinante. Religa oficială a Bhutanului este buddhismul tantric.

Guvernul Bhutanului a considerat că este absurd să se bazeze în evaluarea bunăstării populației țării pe asemenea indicatori irelevanți ca PIB (produsul intern brut) 🙂 Așa că a inventat un alt indicator – Gross National Happiness (Indicatorul Naționalal Fericirii) Acesta  a fost legiferat prin Art.9 al Constituției Bhutanului, care sună așa: ”Scopul principal al activității Guvernului este atingerea fericirii de către fiecare cetățean al țării”!  Întreaga strategie de dezvoltare națională se bazează, dacă vă vine să credeți, pe acest Gross National Happiness! Așa că a apărut un nou minister – MInisterul Fericirii. (Recunosc, eu am rămas ca la dentist,citind asta!)

Ministerul Fericirii a organizat câteva conferințe internaționale, la care au fost invitați mai mulți specialiști de frunte din Occident (incluzând câțiva laureați Nobel în economie) în scopul dezvoltării unor strategii și metode de calcul performante a Indicatorului Național de Fericire, o rezultantă a situației economice din țară plus nivelul de satisfacție al populației. Unul dintre termenii principali în această formulă elaborată este….zâmbetul și frecvența lui!41357

”Sunteți fericiți?”

Înterbarea ”Sunteți fericiți?” este adresată oficial tuturor cetățenilor în timpul recensământului populației. La ultimul recensământ din 2005, 45,2% din bhutanezi au răspuns ”sunt foarte fericit”, 51,6% ”sunt fericit” și doar 3,2% ”nu sunt fericit”.

Ce alte ”stranietăți” mai există în Regatul Dragonului Tunet?

Tradițile sunt păstrate cu sfințenie.

Bhutanul își protejează cu strășnicie tradițiile milenare, moștenite de la strămoșii lor. În acest scop în țară este restricționat turismul și alpinismul. Până recent, pentru a obține viză, o persoană fizică trebuia să fie invitată personal de un membru al familiei regale.Deplasarea în afara capitalei se face numai în grupuri organizate și numai cu ghid oficial

Televiziunea a apărut abia în 1999, fiind unica țară de pe Terra în care încă nu exista la acea vreme nici un post TV. Primul cotidian – 2012. Bhutanul are un singur medic psihiatru. Nu există foame sau criminalitate și practic, nu există corupție.

Este interzisă uciderea animalelor. Majoritatea bhutanezilor sunt vegetarieni. Pentru cei ce mănâncă carne, aceasta este exportată din India vecină.

Cetățenilor Bhutanului li se impune prin lege să aibă costum național.

Avocatura este o meserie interzisă în Bhutan. Un Decret Regal special spune: ”Nu vor fi admise în sala de judecată persoane, care sunt în stare să transforme negrul în alb și albul în negru” (oooh….deja îmi vine să plâng!) :))))

0c4b71401f1e66ad94899ee4bec715afRegele Bhutanului este cel mai tânăr monarh din lume ( e născut în 1980), fiind extrem de iubit și respectat printre supuși, dar și peste hotarele regatului. După căsătoria sa cu o frumoasă fiică de aviator ( nu a contat sângele nobil,ci iubirea! :))), indicele de fericire la nivel național a crescut cu câteva procente.(wooow, asta deja suă a conștiință colectivă, ca în stupul de albine!)  🙂

Alteța Sa este foarte preocupat de sănătatea poporului său – Bhutan este prima țară din lume unde fumatul a fost interzis peste tot.

Industrie grea nu prea există, deoarece Guvernul are mai mare grijă de situația ecologică a regatului. Peste jumătate din teritoriu este declarată Parc Național, în care vânatul este interzis, la fel ca și tăierea pădurilor.

Este interzis importul de îngrășăminte chimice. Tot ce crește în Bhutan este ecologic pur.vut

Vă întrebați, (mai ales, dacă sunteți politician) pe ce se bazează bunăstarea țării? 80% din populație practică agricultura ecologică și productia de textile, majoritatea de manufactură. Exporturile de orez și fructe eco, dar și de energie electrică produsă de multiplele hidrocentrale susțin cu brio economia țării.

Oamenii locuiesc în case mari, spațioase de 2-3 nivele, împrăștiate prin defilee și pe versanți. Piscurile sunt rezervate celor peste 200 de mănăstiri, constuite prin sec.VII de însuși RegeleTibetului.  Orașele sunt mici. Cel mai populat, capitala Timphu, are 40 mii de locuitori. original_vseobshhee-narodnoe-schaste-v-butane-9__econet_ruPuținii occidentali ,care au vizitat Regatul Dragonului povestesc uimiți, cum totul în jur inspiră armonie și pace:  un țăran milos,care bandajează grijuliu aripa unui corb rănit, singurul polițist rutier din capitala țării, care se plictisește la locul de muncă, proprietarii de câini, care își piaptănă tacticos în fiecare dimineață patrupedele, în semn de recunoștință, că le-au păzit de duhurile Nopții, incantațiile nazale ale monahilor și expresiile binevoitoare de pe fețele trecătorilor.

 

 

Despre Retreat-ul în Bhutan
8 – 18 Septembrie 2018

Plecare: 8 Septembrie 2018, București
Traseu: București – Kathmandu (Nepal) – Buthan
Întoarcere: 18 Septembrie, în București

Ziua 1, 8 septembrie: Plecarea într-o super aventură!
Plecarea din București, ora 20.35! Se zboară spre Doha cu compania Quatar. Durata zborului este de aproximativ 5h si 30 de minute.

Ziua 2, (TOT) 8 septembrie: Ajungem in Kathmandu 

In Kathmandu vom ajunge la ora locala 15.30.

Ziua 3 & 4, 9 – 10 septembrie: descoperiri ale Nepalului
Cazare în hotel 4 ****, cu mic dejun inclus. Vizităm Kathmandu.
Vei vizita Stupa budista Swayambhunath cu o vechime de 2000 de ani si reprezinta unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Kathmandu. Vizităm piata Kathmadu Durbar, aflata in fata vechiului Palat Regal, fosta resedinta monarhica. Piata a fost inconjurata de peste 50 de pagode, temple si palate construite din lemn, dar o parte din ele au fost distruse in timpul cutremurului din 2015.

Ziua 5, 11 septembrie: ajungem în Bhutan
Plecarea spre Bhutan. După un zvor de 1 oră cu compania aeriană Drukair, vom ajunge în Paro. Zborul spre Paro este unul dintre cele mai spectaculoase zboruri de pe munte. Pe măsură ce zborul se apropie de Paro, se pot vedea vederi spectaculoase ale Himalaya, inclusiv cel mai înalt vârf de pe pământ, Mt. Everest, în timpul vremii limpezi. Zidul verde al dealurilor cunoscute sub numele de duaruri sau poarta de acces în Bhutan din câmpie se urcă continuu mai sus ca în josul părților montane împădurite, iar spre nord, vârfurile mari de zăpadă din Himalaya se ridică spre cer.
Vom ajunge la Thimphu, capitala modernă a Bhutanului, o cursă de două ore cu mașina de-a lungul unui drum care urmează malurile Pha Chhu (Chhu înseamnă apă sau râu) până la confluența cu Wang Chhu, apoi se întoarce până în acea vale, livezi de mere, în capitală. Thimphu nu a fost decât un Dzong și câteva case până în anii 1960, când a devenit capitala. Astăzi este orașul cu cea mai rapidă creștere din lume. Bine ați venit la primul prânz din Bhutan!
Dacă timpul permite, vizităm Memorial Chhorten. Chhorten a fost construit în 1974 de mama Reginei Azhi Kesang Choden Wangchuk. Acest muzeu a fost inaugurat sub patronajul reginei Ashi Sangay Choden Wangchuk în iunie 2001. Sunt expuse aici multe modele complicate de textile bhutanese. De asemenea, va servi drept centru pentru conservarea, restaurarea și documentarea produselor textile bhutanese.

Ziua 6, 12 septembrie: zi plină de descoperiri
Astăzi puteți vizita următoarele locuri menționate mai jos și după prânz puteți face cumpărături în cazul în care găsiți diferite soiuri de artizanat.
1. Changangkha Lhakhang: Templul din Chenrigzig, cunoscut sub numele de Buddha de Compasiune, Changangkha Lhakhang este un vechi templu ca o fortăreață așezată pe o creastă deasupra lui Thimphu. A fost înființată în secolul al XII-lea pe un loc ales de Lama Phajo Drukgom Shigpo, care a venit de la Ralung în Tibet. Vom lua masa de prânz în restaurantul local.
2. Takin Zoo: Takin, animalul național din Bhutan găsit doar în Bhutan. Pe traseu puteți vizita punctul de observare al lui Sangay Gang, de unde se poate vedea întreaga capitală.
3. Drupthob Goenpa: a fost construit la începutul anilor ’80. Această mănăstire, situată chiar deasupra lui Dzong și înconjurată de steaguri de rugăciune, are rolul de a proteja Dzongul de foc. Numele său celălalt, “Drupthob Lhakhang”, derivă din încarnarea lui Saint Drupthob Thangtong Gyalpo, care a trăit acolo și a avut ideea de a o construi. Astăzi, există aproximativ 55 de călugărițe. Din acest punct, vederea Dzong-ului este superb, mai ales după-amiaza.
4. Muzeul Național al Patrimoniului Popular: una dintre cele mai vechi case din capitala Thimphu, restaurată și transformată în Muzeul patrimoniului popular în anul 2001, sub patronajul Majestății Sale Regina Ashi Dorji Wangmo Wangchuk, iar acest muzeu este menit să deservească viața rurală de zi cu zi pentru tinerele generații urbane și ca loc pentru conservarea obiectelor legate de această viață, în cazul în care acest mod de viață dispare odată cu trecerea timpului.
5. Institutul Național pentru Zorig. Chusum (13 arte și meserii): Guvernul Regal din Bhutan a sponsorizat și înființat acest institut național în anul 1971 pentru a conserva și a promova cultura și a contribui la economia țării prin produse și servicii de calitate. În cursul istoriei, Bhutan a dezvoltat o tradiție artistică unică, care a jucat un rol vital în modelarea patrimoniului său cultural distinct, iar această tradiție se reflectă în treisprezece arte și meșteșuguri tradiționale.
6. Fabrica de hârtie: Vizitați un atelier de hârtie realizat manual, unde artizanii creează lucrări lucrate manual și neobișnuit, industria de hârtie lucrate manual în Bhutan se datorează vechii tradiții de artizanat și istoria sa poate fi urmărită până în secolul al VIII-lea.

Ziua 7, 13 septembrie: THIMPHU – WANGDUEPHODRANG – PHOBJIKHA (GANGTEY)
După micul dejun veți vizita o școală unde puteți schimba punctele de vedere și ideile dvs., într-un program de schimb de idei cu comunitatea de copii. Vei pleca apoi la Phobjikha, călătoria ta merge spre est, trecând peste Dochula, la o altitudine de 10.000 ft, unde în vreme bună se vede la 300 de kilometri de vârfurile Himalaya.
După ce ne oprim pentru ceai, cafea și vedere, continuăm să călătorim pe deal spre Wangduephodrang. Apoi conduceți peste trecătoarea Pele La (3420) prin Munții Negre, care împărtășesc vestul și centrul Bhutanului. Maimuțele albastre Langur pot fi adesea observate în pădurea învechită de mușchi de lângă drum, pe măsură ce urcă până la o altitudine de 3.390 m. Pe cealaltă parte, viziunile se deschid spre terenuri bogate și valuri nesfârșite de munți întunecați, care se înmoaie în albastrul cerului.

Ziua 8, 14 septembrie: PHOBJIKHA VALLEY (GANGTEY) – PUNAKHA
Mic dejun.
În această dimineață, dacă sunteți interesat în vizualizarea macaralelor cu gât negru, veți porni devreme (chiar înainte de răsăritul soarelui) într-o zonă de vizionare din apropierea centrului macaralei, cu vedere spre zona de cuibărit.
Prânz.
Pe măsură ce soarele atinge podeaua văii, păsările încep să se amestece înainte de a merge în grupuri individuale sau în grupuri mici pentru a căuta mâncare. De asemenea, putem vizita Centrul macaralei și puteți urmări un scurt film despre aceste creaturi pe cale de dispariție.
Până seara târziu , spre Punakha, drumul se coboară treptat în Wangdiphodrang, la altul. de (1300m), vizitați Dzong, care se ridică deasupra confluenței râurilor Puna Tsang Chu și Dang Chu, amplasate strategic pentru a proteja vechiul traseu comercial.
Cină.

Ziua 9, 15 septembrie: PUNAKHA – THIMPHU – PARO
După micul dejun, mergem la Punakha și vizităm Druk Pungthang Dewachengi Phodrang Dzong: “Palatul Marei Fericiri”. Punakha Dzong este așezată pe o fâșie îngustă, chiar deasupra confluenței râurilor Phochhu (mascul) și Mochhu (feminin). Dzong a fost construit de către Shabdrung în 1637, îndeplinind profeția făcută de Guru Rimpoche că un bărbat numit Namgyal ar construi un fortificat la locul actual.  Arhitectul renumit Zauw Balip se crede că a conceput designul lui Punakha Dzong după o viziune în visul său. De asemenea, în Punakha Dzong, primul rege al Bhutanului a avut încoronarea sa la 17 decembrie 1907 și prima Adunare Națională din Bhutan a fost înființată în 1952. Je Khenpo (șeful stareț) încă locuiește aici în timpul iernii cu corpul de călugări, continuând vârsta vechii practici.
Pe drum sau pe drum spre Punakha, excursie la Chhimi Lhakhang construit în jurul anului 1500 și asociat cu Madmenii Divini, cunoscuți pentru binecuvântările sale de fertilitate. Divinul călugăr nebun Drukpa Kuenley. Se crede pe scară largă că femeile fără copii pot purta copii dacă își oferă rugăciunile la acest templu. Ne spunem rămas bun de la valea Punakha și începem drumul spre vest spre Paro. Avem o altă zi de conducere relativ lungă spre destinația noastră prin Thimphu și, în final, spre Paro.
Cină în Thimpu.

Ziua 10, 16 septmebrie: Tiger’s Nest
După un mic dejun devreme, mergem până la Ramthangka, pe drumul mort și ne pregătim pentru drumeția noastră la “Cuibul Tigrului” sau la mănăstirea Taktsang. Această mănăstire magică se lipeste de o stâncă de granit vertical la 2000 de metri deasupra văii. Legenda lui Taktsang datează din anul 747 când Guru Rinpoche (Padma Sabhava) se crede că a ajuns pe acest loc pe spatele unui tigru și a supus spiritele rele din regiune. Guru a mediat apoi în peștera sfântă, care este astăzi situl Pelphug Lhakhang. Potrivit mitologiei budiste tantrice, divinitățile locale învingătoare au devenit protectorii dharmelor, iar unul dintre ei, Singye Samdrup, este recunoscut astăzi drept divinitatea tutorelui lui Taktsang. De asemenea, se crede că Guru Rinpoche a ascuns printre rocile lui Taktsang diverse forme de comori dharma cunoscute sub numele de Ters, care au fost destinate să fie descoperite mai târziu de către terți (descoperitori de comori) pentru propagarea Dharmelor.
După masa de prânz, înapoi spre Drugyel Dzong, cetatea ruinată, unde războinicii bhutani au luptat cu invadatorii tibetani în secole. Acest Dzong stă la punctul în care traseul din Tibet intră în valea Paro. Dzongul a fost distrus în 1951 de un incendiu provocat de o lampă cu unt și astăzi se află în renovare. Dacă vremea este clară, puteți vedea Mt. sacru. Jhomolhari spre nord. Cea mai populară trecătoare este trenul Jhomolhari din Bhutan. La întoarcerea la hotel, vizitați secolul al șaptelea, Kyichu Lhakhang, unul din cele 108 temple construite în regiunea Himalaia în regiunea Tibetului și Bhutan de regelui tibetan Songtsen Gampo. Acest templu reflectă introducerea budismului în regat. Statuia principală a lui Buddha în templu este considerată a avea aceeași semnificație ca cea de la Potala din Tibet. Vom avea timp să facem o vizită în orașul Paro înainte de a ne întoarce la hotelul nostru pentru ultimul cina din Bhutan.

Ziua 11, 17 septembrie: întoarcerea spre Kathmandu!
După micul dejun, zburăm spre Kathmandu, unde vom ajunge după un zbor de aproximativ 2 ore.
Cazare în hotel 4****.

Ziua 12, 18 septmebrie: plimbare prin oraș si plecarea spre București, unde vom ateriza la ora 20.35, ora României! 

Servicii incluse:
– Toate zborurile, cu companiile aeriene menționate
– Transferurile din toate excursiile menționate în Bhutan
– Cazare în Kathmandu, hotel 4****, cu mic dejun inclus.
– Taxele de vize
– Cazare in Bhutan, hoteluri de 3 și 4 ****, mic dejun, prânz și cină.
– Toate excursiile menționate în Bhutan
– Meditațiile zilnice cu Georgiana
– Intrările la obiectivele turistice din Bhutan
– Apa plată și minerală în excursii.

Servicii neincluse:
– asigurarea medicală
– alte cumpărături

Cost:
3400 Euro

Tranșe de plată:
400 euro – 20 decembrie 2017
400 euro – 15 februarie 2018
500 euro – 1 aprilie 2018
500 euro – 10 iunie 2018
Ultima transă 1600 € – 15 august 2018.

Telefon:
+40 735 779 534
Înscriere pe email:
georgiana@copiicurcubeu.ro

Comments

  1. Simona Rafa

    Aveți și alte perioade? Aveți și alte destinații? Care?

Leave a Comment