“Mâncarea îngrașă!” și alte minciuni pe care le-am crezut…

In Uncategorized by Georgiana SpataruLeave a Comment

Sunt 3 ani de când facilitez Programul de Înlăturare a Cauzelor Emoționale care Duc la Îngrășare. Iubesc cursul acesta tocmai pentru că nu are o “programă”, ci curge sub intenția de a ușura greutatea emoțiilor care ne țin departe de bucurie. Când îmi cunosc ‘publicul’, în prima zi, aleg abordarea grea: “nu mâncarea ne îngrășă! Ne îngrășă furia, bârfa, resentimentele, poziția de victimă, vinovăția, ura față de lume, lipsa de iubire și mai vedem ce!”. Le mai spun că grăsimea noastră în exces este apă + toxine iar acele toxine înseamnă emoții reprimate. Apoi îi atenționez că acesta nu este un curs de slăbit ci unul de ușurare. Dacă ați putea să le vedeți dezamăgirea din priviri… Mai jos, vă fac un rezumat al minciunilor pe care le credem despre mâncare, armonia corpului și ușurința de a fi frumoși!

1. Mâncarea îngrașă. Mulți chiar credem că ne îngrășă sandviciurile mâncate noaptea târziu, nu faptul că ne umplem cu mâncare pentru a acoperi că ne băgăm goale în pat. Ciocolata îngrășă doar când ignori că ea suplinește lipsa de iubire și sentimentul de a fi iubit. Pâinea în exces ține de “foame” sentimentului de micime și zădărnicie iar cei care se îngrașă doar cu apă vă invit să vă întrebați ce “adăpați” cu adevărat: frica, depresia, resentimentele?! Perspectiva mea este că bucuria de viață, pacea, prietenia cu tine, echilibrează farfuria! Da, ești ceea ce mănânci, dar cine ești atunci când te pedepsești cu 2 feluri de mâncare la o masă, plus desert?! Cine devii atunci când stomacul strigă “nu mai pot” și mintea te îndeamnă “să nu lași nimic în farfurie!”. Măcar atât să nu lași de la tine…

2. Detoxifierea corpului este inutilă. Să înțelegem că a da un răgaz digestiei, pancreasului și corpului nostru este un cadou de al cărui beneficiu te vei bucura în anii ce urmează! Faptul că ușurezi – sau chiar întrerupi digestia, te va ajuta să eliberezi toxine și, din perspectiva mea eliberezi si emoții stocate în corp! Noile cercetări legate de faptul că emoțiile noastre sunt atât de legate de sistemul nervos enteric, acest “creier din burtă” care ajunge să gestioneze și metabolismul, mă îndeamnă să păstrez practica unei luni de Detox în fiecare an, pe care mereu o încep la @Atasagon Detox&Wellbeing Center.

3. Nu am nevoie de specialist pentru a face Detox! Când vei înțelege că obiectivul unei cure de detoxifiere NU este slăbitul, îți vei dori să înțelegi de ce detoxifiere nu înseamnă suc de fructe! Da’ deloc! Vei vrea să știi cum și ce să consumi pentru a-ți păstra funcțiile alerte, energia înaltă și burta goală. O să îți facă bine să te afli pe mâna unor doctori care să îți calculeze indicele de masă corporală raportat la grăsimea viscerală, vârstă, și atât de mulți alți factori. Perspectiva mea este că detoxifierea este un proces de respect fata de corp și conectare cu tine! E greu să respecți un astfel de obicei fără a avea respect față de tine.

4. Mâncarea ca la mama acasă e cea mai bună. Mâncarea mamei e cea mai bună, mai ales când mama oferă iubire și altfel decât prin mâncare! Ciorba mamei e o amintire dragă sufletului nostru, căci ne amintește de dulcea copilărie. Pizza, in compania celor dragi, e mereu o idee bună și un aliment “de bază”, dar, țineți cont de faptul că universul culinar este vast și pe măsură ce ne expandăm mintea, asta trece și prin stomac! Cu cât aduni mai multe călătorii și treci de suta de cărți în bibliotecă, începi să vezi va opțiune înlocuirea fripturii de porc, de la masa de Crăciun cu vita Angus. Nu, asta nu e un moft, ci înțelegerea faptului că alegerea mâncării este o asumare a culturii din care venim și pe care ne-o construim.

Am auzit și am crezut în multe mituri legate de mâncare și lipsa de logică dintre emoții și corp. Uneori, mai spun că le-am auzit pe toate dar în fiecare grupă a acestui curs mai descopăr câte una! Anul acesta am facilitat două Programe de Înlăturare a Cauzelor Emoționale care Duc la Îngrășare în centrul @Atasagon, din Brașov. Le-am călcat pragul și înainte iar acum cu încredere îmi invit prietenii să le urmeze sfaturile! Alina și Muhammet, precum și întreaga echipă a centrului sunt niște suflete care împlinesc o misiune: aduc adevărul într-o lume îmbuibată de minciuni despre corp și sănătate! Este o bucurie pentru mine să mă simt legată de acest loc și cu recunoștință, le mulțumesc pentru felul în care plec de fiecare dată din centru și pentru bucuria cu care cursanții mei o duc cu ei din acest loc.

Cu bucurie, mintea limpede și corpul detoxifiat,

Georgiana 🙂

Leave a Comment