Meditația și depresia. Utilitatea și inutilitatea.

In Uncategorized by Georgiana SpataruLeave a Comment

Meditația este începutul păcii, un instrument util și bun, poate dintre cele mai bune care pot aduce pacea. Unii, aleg să se lase încurcați de cuvinte și să vadă meditația ca o formă de închinare la alți dumnezei. Precum soldaților care au fost trimiși să îl aducă pe Iisus din grădina Ghețimani le-a fost dificil să Îl recunoască, așa încât l-au momit pe Iuda să îl sărute, cei care nu simt pacea rugăciunii, conexiunea cu Dumnezeu în sinea lor, vor avea o greutate să accepte fără a practica, efectele meditației, rugăciunii, atenției spre ei înșiși.

Oricarea ar fi practica noastră spirituală, meditația ne ajută să ne centrăm și să recunoaștem sursele intoxicării noastre cu toate cele nefolositoare minții. Dacă în fiecare zi meditezi 10 minute, în foarte scurt timp îți va fi ușor să remarci influența celor care se plâng neîncetat, a celor critici sau a celor care mereu așteaptă ca lucrurile să se întâmple. Decizia de a-i ocoli va veni simplu, căci odată ce ai înțeles ce ai de evitat, oamenii potriviți vibrației tale actuale se vor arăta. Primele ”rezultate” ale unei minți expandate sunt starea de odihnă, dorința de viață, de împlinire a vieții, un tonus emoțional bun, capacitatea de a găsi soluții fără efort și panică, lipsa de dureri din corp. Un corp condus de o minte echilibrată va câștiga ani de viață și tinerețe, sănătate, tonus. Iar dacă până acum nu v-am convins de efectele miraculoase ale celor 10 minute de meditație zilnică, Universitatea Harvard a dovedit, după un studiu de 36 de luni, că ADN-ul nostru se ”îmbunătățește”, primind calități de refacere neuronală imposibil de explicat momentan, de către medici. Un alt aspect dovedit în cadrul studiului a fost că starea de meditație are calitatea de a reface structurile neuronale și în principal nervii, de 4 ori mai repede decât cortizonul. Cercetătorii au fost încântați să descopere pacienți în stări vechi de depresie, care au văzut „lumina” bucuriei și și-au reluat viața cu încântarea unui copil fericit. Toate acestea ne fac să alegem meditația, în solitudine sau ghidată de o persoană în care avem încredere.

Putem scăpa de depresie meditând? Răspunsul este DA!
Putem experimenta depresia, dacă medităm? Răspunsul este, deasemenea, DA.

Depresia este o formă de auto-apărare a creierului nostru și totodată. felul în care mintea declară starea de epuizare. Astfel, deși pentru noi, oamenii de rând, este inexplicabil cum Angelina Jolie, una dintre cele mai frumoase, bogate și de succes femei din lume, experimentează depresia, vom ajunge încet să înțelegem că succesul, trufia, magnitudinea unei vieți aparente, NU ne garantează fericirea. În altă ordine, înțelegem deja că fericirea rezultată de succes, bani și alte ”bife” căutate de noi, nu este una care să contribuie la bucuria de viață. Depresia poate să îi atingă și pe cei care meditează, atunci când ”scopul” meditației lor este greșit. Datorită diferitelor situații de viață, învățăm că dacă folosim meditația, vom scăpa de boli, dureri, tristețe, datorii, chiar. După ce temerile noastre au trecut și rezultatele bucuriei de viață au apărut, folosind centrarea și bucurându-ne de însănătoșirea minții, e important să ne menținem practica de meditație, fără a urmări un scop anume. O vorbă deșteaptă spune: ”dacă singura rugăciune pe care o rostești este Mulțumesc, e suficient!”. Păstrând practica de relaxare mentală, putem deprinde o elevare spirituală, ceea ce devine folositor în a avolua conștient.

Cu toate acestea și în toate aceste situații, depresia poate în continuare să se facă simțită. Pentru o persoană care s-a dedicat evoluției spirituale, acest fapt aduce dezamăgire, delăsare, ori chiar boală. Ceea ce odată a folosit pentru a crește, acum devine ineficient. Mulți oameni, în astfel de momente, trec de la o tehnică la alta, căutând din nou soluția salvatoare. Ceea ce ne salvează în aceste momente, nu este tehnica sau vreo tehnică, ci înțelegerea faptului că ne folosim greșit. Depresia apare atunci când ne folosim greșit, fiind felul în care mintea sugerează cea mai gravă abatere de la bucuria noastră de viață și misiunea sufletului nostru. Mulți parapsihologi spun că depresia este de fapt ceea ce ne duce spre spiritualitate, deschidere emoțională, intuitivă și evoluție. Personal, cred că depresia apare atunci când ne-am îndepărtat de scopul vieșii noastre.

Secolul XXI este un secol depresiv pentru că trăim într-o vreme în care avem de dovdedit și de raportat la niște definiții generale care sunt lipsite de actualitate, sens și noimă. Universul nu-și consumă resursele și nici mintea ta! Dacă alergăm după succesul afacerii când sufletul tău tânjește să picteze, tot ce ai de făcut, în cazul în care experimentezi o tristețe profundă, este să te folosești corect! Da, din viața ta ar putea să cadă relații, obligații, promisiuni. Ai putea să experimentezi vremuri de nesiguranță dar asta doar pentru că nu ai mai fost vreodată cu adevărat pe picioarele tale și uneori, libertatea pare amenințătoare pentru o pasăre care primea mâncare la ore fixe.

Depresia poate să apară și dacă meditezi, cu scopul de a primi lucruri care îți cresc ego-ul, nu sufletul. (Apropo, OSHO a murit în sărăcie și depresie! Cine ar fi crezut?!) Conexiunea cu Dumnezeu, lucrul și înțelegerea diferită a planurilor superioare ale Existenței, nu îți oferă tot ce vrei tu, ci tot ce îți aduce bucurie!

Dacă vrei să scapi de depresie, elimină lucrurile pentru care te lupți, dar pe care de fapt nu le vrei. Știu, îmi vei spune că vrei job-ul și televizorul cu diagonală mare, dar pune la îndoială faptul că acest gând e real întrebându-te: cine devin dacă primesc acest lucru? și vezi dacă rezultatul îți hrănește mintea sau sufletul! Astfel, ieși din depresie, înțelegând cât de multă grijă are Dumnezeu de tine, restituindu-ți toate resursele și instrumentele pe care erai gata să le investești în lupte și nevoi care te făceau nefolsitor și inutil.

Bucuria vieții ne este garantată iar meditația, rugăciunea, îți aduc această revelație. Ceea ce devenim atunci când împlinim dorințe care nu sunt create de noi, ci așteptări ale altora, este o clonă emoțională. Conștientul colectiv a impus un ritm de viață, niște datorii și un plan de împlinire a acestora. Când ne auto-delegăm să împlinim intențiile altora (lume, părinți, neam, prieteni), păcălindu-ne mintea că asta este ceea ce noi ne dorim și ce ne-ar putea aduce fericire, intrăm într-o gravă contradicție cu viața și devenim inutili prin simplul fapt că ne folosim incorect. Dumnezeu se expandă prin Sine Însuși. Creația se expandă prin toate elementele Creației. Când noi, fiecare în parte, căutăm să fim aidoma modelului X impus de părinți, televizor, Facebook și alte plăsmuiri eronate a ce aduce fericirea, mintea colapsează și suntem ”scoși din circuit”.
În spiritul a cum trăim, vom educa. Depresia la copii, în România, este un lucru de care încă nu se vorbește tare dar respectând un astfel de model de viață al părinților, în următorii 5 ani, intuiesc că nu se va mai putea tăcea.

Înțelege că dacă îți scoți degetele din priză nu te vei mai chinui. Dacă iei să analizezi toate lucrurile pe care le faci și să vezi cum te-ai conectat să împlinești ”modelel de succes” ale lumii consumiste pe care o vezi reală, vei înțelege cum ți-ai ținut mintea legată la conștientul colectiv care ți-a generat eșec și tristețe, pentru că te-ai evaluat prin intermediul său. Evaluează-te prin tine însuți și vezi dacă depresia își mai are locul. Va dispărea, căci ai înțeles cum să te folosești pe tine însuți cu înțelepciune și pentru bucuria ta!

 

Leave a Comment