Oricum am face, întotdeauna câștigăm!

In Fericirea by Georgiana Spataru

Cu ocazia fiecărui început de an ne luăm câteva momente în care ne facem lista de așteptări, planuri și promisiuni pentru anul care începe. Mulți dintre noi consideră această acțiune un ”motor” pentru a se simți ancorați în planul lor de viață. Ideea planului de viață ne face pe mulți să ne simțim implicați în propria viață, să avem o motivație și, bineînțeles, ne confirmă statutul de ”stăpâni ai proprie-i vieți”.

Ei bine, anul acesta a fost primul în care am ales să îmi văd de viata, fără să întocmesc nicio listă de rezoluții! Și asta pentru că am înțeles mai demult că orice plan mi-aș face și orice mi-aș dori să îndeplinesc, întotdeauna voi câștiga! Dar asta se întâmplă fiecăruia dintre noi și în rândurile următoare o să vă explic și cum!

Mintea noastră are un rol fantastic în viața noastră! Și când spun ”mintea” mă refer la subconștientul nostru și totodată la ”rețeaua” de convingeri pe care de-a lungul vremii le-am înmagazinat! Acest grozav “gadget” are calitatea de a ne releva întotdeauna realitatea la care suntem pregătiți să facem față! Dacă ne așteptăm la miracole, le vom trăi dar în același timp, dacă avem convingerea că banii se fac greu, vom trăi o realitate conform căreia este greu să câștigi bani și trebuie să muncești din greu pentru ei!
Vi s-a întâmplat vreodată să asistați la nemulțumirea cuiva față de o anumită situație, în timp ce vouă vi se pare o intamplare de bun augur?!

Ei bine, reacționăm diferit pentru că avem convingeri diferite. Pentru mulți dintre noi, noțiunea de ”a câștiga” este un concept simplu: îți stabilești un obiectiv și când acesta este îndeplinit, se consideră că ai câștigat!

Totusi, eu cred că e vorba de mai mult decât atât, pentru că mintea noastră, a fiecăruia în parte, are propria-i definiție despre ce înseamnă a câștiga și întreaga ta viață este dictată de convingerile acestui super-eficient Asistent, pe care îl numim MINTEA NOASTRĂ. Deci, dacă consideri că nu meriți să ai succes ori atenția celor pe care-i iubești, mintea ta va genera o ”agenda” plină de activități, situații și comportamente pentru a-ți da dreptate și deci, pentru a te ajuta să… câștigi!

Însă așa cum v-am spus, cu toții câștigăm, așa că haideți să aflăm cum!

1. Câștigi prin a duce o viață confortabilă!

Obiectivul principal al acestor personae este să treacă prin viață în cel mai confortabil mod. Aceste persoane evită stresul, provocările, alegând să rămână în zona de confort. A scoate o astfel de persoană din zona de confort, poate fi o adevărată provocare! Dacă te regasesti in aceasta categorie, câștigi zi de zi prin simplul fapt că ziua de astăzi a fost la fel cu cea de ieri! Tu înveți repetând și de cele mai multe ori, aceleași și aceleași lecții pentru că altele, te-ar scoate din zona de confort!

Dacă știi pe cineva care e capabil să mănânce același fel de mâncare într-un concediu, doar pentu că l-a testat și a decis că e suficient de bun pentru a mai încerca și altele, atunci ai înțeles despre ce vorbesc!

2. Câștigi prin a fi plăcut de alții.

Evident, acești oameni au credința că au câștigat, imediat ce obțin aprobarea și simpatia celor din jur. Vor acceptare din partea tuturor și pot face aproape orice pentru a obține acest lucru. Preferă să fie plăcuți decât să aibă dreptate. Dacă ai norocul să dai peste un astfel de șef, fii sigur că ai găsit un loc călduț de muncă (atâta timp cât îți vei declara simpatia față de el! Dar nu la fel gândesc și cei care cred că în viață…

3. Câștigi prin a avea/a primi dreptate!

De obicei, aceste persoane au o expertiză într-un anumit domeniu. Pot fi profesori, avocați sau soții. Acel gen de oameni care nu acceptă ”recomandări” pentru că ei știu cel mai bine cum stau lucrurile în viață. A intra în conflict cu ei poate fi istovitor pentu tine, dar niciodată pentru “Cei-Care-Cunosc-Dreptatea!”.  Confictul e felul lor de a se exprima, de altfel! Dar pentru a considera că a câștigat, această persoană trebie să simtă că are dreptate!

4. Câștigi prin a fi câștigător!

Ei bine, aceasta este ”liga” celor care câștigă și au nevoie și de dovezi în acest sens! Sunt adevărați “acaparatori” care abia așteaptă să joace jocul ”cine-ajunge primul?!”. Fac orice pentru a câștiga și nu renunță nici când șansele le sunt potrivnice. Odată asumată integritatea, aceste persoane sunt gata să-și exerseze abilitățile pentru a deveni cei mai buni. Și nimic mai puțin! A ține trofeul în mână este ceea ce-i face să simtă că au câștigat, chiar dacă acest câștig este o afacere, un maraton, inima femeii iubite sau… răzbunarea! Partea întunecată a acestei ”ligi” este dispusă să facă orice pentru a câștiga. Acestor persoane nu le pasă dacă alții nu-i plac, dacă sunt apreciați sau dezaprobați. Îmbrățișează disconfortul transformându-l într-o motivație de câștig!

5. Câștigi prin a pierde.

Aceste persoane simt că și-au atins obiectivul fiind victime. Tânjesc după mila și empatia altora și adoră să-și spună povestea nereușitei lor. Chiar înainte ca lucrurile să meargă bine, vor spune ”Știam că nimic bun nu se va întâmpla!”, reușind să ”câștige”, o dată în plus. Viețile acestor “prăpădiți”  sunt mereu pline de probleme (și ei adoră acest cuvânt!) și nu consideră că au câștigat până nu și dovedesc că au pierdut! Astfel, își găsesc scuze și circumstanțe care să îi ajute să își îndeplinească ”destinul tragic”.

Dacă și voi sunteți ca mine, e posibil să vă întrebați din care categorie faceți parte. Evident, caracteristicile celor cinci exeplificări de mai sus, sunt ironizate, cu scopul de a înțelege cât de fidelă este mintea noastră în a reproduce întocmai cele mai ascunse convingeri ale noastre.
Destul de probabil să te regăsești în fiecare din categoriile discutate. Mie, mi s-a întâmplat!

Indiferent care e modul în care tu câștigi ține minte că a câștiga este un proces continuu care se încheie imediat ce ai ajuns să iti indepliniesti obiectivul, conform convingerilor dupa care mintea ta functioneaza!

Așadar, știind că de fiecare dată câștigăm, tu cum alegi să câștigi de acum înainte?