Testul de identificare a Nebucuriei în familie!

In Uncategorized by Georgiana SpataruLeave a Comment

‘Bucuria se învață acasă’ este una din lozincile mele si ca orice lucru pe care îl avem de învățat, îl predăm, deopotrivă. Fiecare zi e o ocazie de a preda sau învața bucuria. Sunt zile în care părem un grup care ar învața despre bucurie dar niciunul din noi nu pare a știi ceva despre asta! Când din moralul nostru a mușcat neputința de a fi în timp cu cele propuse, resemnarea că nici astăzi nu am simțit că am înaintat în împlinirea planurilor noastre, frica de viitor, lipsa de înțelegere a celor din jur sau starea de a nu fi avut niciun minut pentru tine de foarte multă vreme.

Constant, derularea ideilor de mai sus sunt stările cu care cuplurile cu probleme (sau jumătățile din ele) își încep povestea. Nebucuria este o boală care, ironic sau nu, începe în familie, la fel ca bucuria! Din ea decurg depresia, agresivitatea, starea de nervozitate, nemulțumirea față de propria viață, denaturarea adevărului și Doamne câte alte zile fără gust și pline de stări toxice. Nebucuria pare doar o stare trecătoare pe care mulți o ignorăm sau o acoperim cu rata la o casă mai mare, o vacanță mai scumpă sau… alcool, lene și în cele din urmă, frustrare.

Fiecare membru al familiei conține și continuă ceva din această stare care devine în scurt timp ‘zonă de confort’ pentu toți ai casei, deși confortul în sine e ultimul lucru pe care-l vei mai simți după ce se așterne Nebucuria. Dacă ați urmărit vreodată un proces de terapie într-o familie sau dacă pur și simplu ați încercat să luați taurul de coarne în propria familie, știți că în această fază fiecare membru va da vina pe celălalt, pe context, perioadă sau o sursă externă.

Pentru a găsi nodul de unde ai de început lucrul în familia ta, îți recomand ca fiecărui membru al familiei, cu vârsta peste 8 ani să îi dai chestionarul de mai jos! Cel care adună cele mai multe răspunsuri negative este cel care are nevoie să fie salvat din propria Nebucurie, cu ajutorul celor din familie. “Testul” e simplu și pentru a-l parcurge s-ar putea să ai nevoie de timp între 20 de minute și 20 de ore, în funcție de conștientizările de care ai nevoie. Îți mai sunt necesare: sinceritatea, dragostea pentru ai făi, dorința de a rămâne în cadrul familiei și lipsa nevoii de a dovedi. De fapt, exact ce ai găsit la celălalt când ai ales să deveniți una! 🙂

Iată testul de identificare a Nebucuriei în familie! Răspunde cu DA sau NU și ulterior poți dezbate într-o ședință de familie.

1. Tu ai dreptate?
2. Simți că familia ta te ascultă?
3. Te simți recunoscut/ă, apreciat/ă, lăudat/ă în familia ta?
4. Dorințele tale sunt luate în seamă și duse la îndeplinire?
5. Familia ta te susține pentru a simți că ai timp pentru tine?
6. Primești oferte de ajutor pentru situațiile în care te descurci greu?
7. Te simți surprins/ă plăcut de membrii familiei tale, astfel încât să te simți special/ă pentru ei?
8. Îți aduci aminte care este ultima dorință pe care membrii familiei tale ți-au îndeplinit-o?
9. Simți că trebuie să te ocupi de toate care țin de binele familiei tale?
10. Ai gândul că ceea ce vrei tu este neimportant pentru cei din familie?
11. Dacă vii cu o propunere, simți că este ascultată, cântărită și că se face tot posibilul pentru a fi împlinită?
12. Te simți relaxat și detașat acasă, în mijlocul familiei tale?
13. Consideri că vă petreceți destul timp împreună?
14. Încă îți dorești să ai dreptate?
15. Ai vrea ca de astăzi să fii fericit în familia ta?
16. Ești gata ca de astăzi să readuci bucuria în familia ta?
17. Consideri că aceasta este familia potrivită pentru tine?
18. Simți constant furie pentru unul din membrii familiei tale, sau pentru întreaga casă?
19. Simți furie când ajungi acasă?
20. Bei zilnic unul sau mai multe pahare de alcool?
21. Îți aduci aminte când a fost ultima cină la care ați râs împreună?
22. Simți că ai sprijinul de a reconstrui bucuria familiei tale?

Acestea sunt întrebările mele din ‘testul de identificare a nebucuriei în familie’ și îți recomand să răspunzi întâi tu la el. Totodată, dacă ești cea sau cel care este mereu dispus să rezolve tensiunea din familie și constați că ești singurul care are vrea asta, ar trebui ca întrebarea 1 să o citești: nu te-ai săturat să ai din nou dreptate?

Bucuria se învață în familie! Mucegaiul nebucuriei cuprinde speranța, entuziasmul și visurile noastre, ne cuprinde timpul și ne redă vieții cu o stare stafidită, defensatoare, critică, cu o imposibilitate acută de înțeles fericirea, o neîntreruptă dispoziție de luptă pentru sau împotriva orice ne stârnește revolta și mereu în căutarea unui vinovat.

Bucuria e simplă! Decizia ei este pentru oameni curajoși, care au decis să negocieze orice, mai puțin entuziasmul vieții lor!

Leave a Comment